Středočeský hejtman zařadil zpátečku

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

STŘEDNÍ ČECHY – Hejtman David Rath začíná uvažovat o částečném nebo úplném zrušení jízdného zdarma pro školáky a studenty. Středočeský hejtman to na pondělní tiskové konferenci novinářům zdůvodnil tím, že kraj bude nucen k omezení sáhnout z důvodu avizovaných úspor nově vznikající vlády.

„Pokud dostaneme na kraje od státu méně peněz, tak jak slibují současné úvahy vznikající kabinetu, nebudeme moci v příštím roce udržet žákovské jízdné na stejné úrovni jako letos. To se netýká jen žákovského jízdného, ale i regulačních poplatků,“ připustil hejtman Rath.

Podle Ratha vedení kraje uvažuje o tom, že jízdné zdarma zůstane pouze pro žáky základních škol. Část peněz by se mohla ušetřit i zavedením elektronických karet, které by bránily zneužívání systému. V krajských úvahách je i možnost proplácet studentům jízdné až zpětně, kdy si studenti zaplatí jízdenku sami a kraj by jim na základě žádosti peníze vracel. Tady stejný způsob, o jakém uvažuje kraj i v případě úhrad zdravotních regulačních poplatků.

Doprava do škol zdarma zavedl Středočeský kraj v loňském roce. Týká se studentů a žáků základních a středních škol od šesti do 19 let, kteří mají trvalé bydliště a školu ve středních Čechách. V letošním rozpočtu je na jízdné zdarma pro školáky pamatováno částkou 210 miliónů korun. Středočeský kraj přitom dluží věřitelům jen za loňský rok téměř tři miliardy korun, na dluhopisech dalších devět miliard.

Související:
22.6.2010 Rath je ohledně poplatků tvrdohlavý
9.6.2010 Kraj se nechce vzdát úhrady poplatků
6.6.2010 Středočeský hejtman je jasným vítězem
15.9.2009 Zájem o bezplatnou dopravu do škol je vyšší…
1.9.2009 O bezplatné jízdné je zájem, požádala o něj…