REDAKCE – Na pátek 27. září připadá historicky první Den českého piva, který vyhlásil Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS). Akce počínaje letošním rokem bude každoročně probíhat v předvečer svátku svatého Václava. Cílem je vytvoření nové celonárodní tradice oslavy českého piva, posílit hrdost k tomuto tradičnímu nápoji a nalákat veřejnost k oslavě českého piva v podnicích, kde se čepuje. Vždyť, kde se pivo vaří, tam se dobře daří! A kde se pivo pije, tam se dobře žije!
„Je jen málo věcí, na které mohou být Češi hrdí a díky kterým nás zná celý svět. Den českého piva by měl v první řadě angažovat veřejnost k hrdosti a oslavě českého piva. Dále chceme zábavnou formou vzdělávat veřejnost, přiblížit jim historii českého piva, zdravotní přínosy umírněné konzumace a především propojit pití piva s gastronomií,“ uvedl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Ing. Vladimír Balach. Pivo představuje komplexní zážitek, který začíná již prvním zpracováváním surovin a končí vychutnáním si posledního studeného doušku. Vedle náležitého čepování a servírování, nelze zanedbávat ani správnou volbu piva. Pšeničné se hodí k lehkým jídlům, tmavé ke grilovaným masům, tradiční pečená kachna se chuťově snoubí s výraznějšími pivy nad 12°.
Dne českého piva se pod záštitou ČSPS v letošním roce zúčastní přes 800 restaurací a podniků, akci podpoří desítky pivovarů a minipivovarů, které dohromady reprezentují téměř 80% produkce pivovarského trhu. Oslava Dne českého piva bude probíhat ve všech restauracích a zařízeních, která nabízejí točené české pivo a několik stovek vybraných podniků navíc na tento den připraví speciální nabídky. Může se jednat o speciální jídla připravená pro tento den, o pivní degustační menu, ochutnávku netradičních piv a speciálů nebo návštěvu sládka v dané restauraci. „Zajděte v pátek do své oblíbené hospůdky či restaurace a oslavte Den českého piva právě tam, kde vám nejvíc chutná,“ zvou organizátoři Dne českého piva.