SEDLČANY – Po loňském vítězství sedlčanského sýru Romadůžek si i letos Povltavské mlékárny odvezly titul Mlékárenský výrobek roku. Vítězem se stal zcela nový výrobek na našem trhu, Sedlčanský troubelín. Sýr je určený k pečení v troubě a kromě toho, že vyhrál v kategorii Přírodních čerstvých a měkkých sýrů, stal se i absolutním vítězem soutěže. Porota mu z maximálních sta možných přidělila 94,5 bodu.
Výsledky osmého ročníku soutěže byly 28. května vyhlášeny v pražském Břevnovském klášteře. Letos se soutěže zúčastnilo 24 tuzemských mlékáren celkem s šedesáti svými výrobky rozdělenými do devíti kategorií. Vyhlášení výsledků se tradičně koná u příležitosti oslav Světového dne mléka.
„Cílem Světového dne mléka, který si čeští mlékaři připomínají letos po sedmnácté, je propagace mléka. Ve světě mlékaři svátek slaví již od roku 1957,“ uvedl pro ČTK předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Podle jeho odhadu si Světový den mléka připomínají minimálně v dalších čtyřiceti zemích.
[media id=17 width=400 height=260] |
Zdroj videa: YouTube