Farmáři cestu do Sedlčan ještě nenašli

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – V řadě evropských městech a městečkách zcela samozřejmý obrázek stánků s čerstvým ovocem, zeleninou, domácími produkty a výrobky se přesunuje i do českých měst. Český spotřebitel přichází pomalu na chuť domácím farmářským výrobkům. Okolní města už mají první farmářské trhy za sebou a na další se chystají. Chystají se také Sedlčany?

„Radnice by určitě proti farmářským trhům nic neměla, naopak by je uvítala, ale iniciativa musí přijít především od pěstitelů a výrobců. Zcela jistě bychom pro trhy našli příhodné místo, stejně tak jsme ochotni se dohodnou na symbolickém poplatku za pronájem veřejného prostranství,“ řekl místostarosta města Ing. Miroslav Hölzel.

Zájem sedlčanské radnice tedy je, o zájmu spotřebitelů není potřeba pochybovat. Kdo by si nechtěl nakoupit čerstvá vajíčka, mléko, tvaroh, domácí marmelády, pravý včelí med či ochutnat domácí pečivo. Podobně jako čerstvé ovoce a zeleninu, na rozdíl od supermarketů, sklizenou v odpovídající roční době. Na mnoha jarmarcích jsou k dostání i ruční řemeslné výrobky a domácí občerstvení.

Dokud trhy v Sedlčanech nebudou, musí spotřebitel za domácí kvalitou vyrazit do okolních farem, které nabízejí prodej ze dvora. A kam? Pro mléko a výrobky z kozího a ovčího mléka na farmu St. Pierre do Zahrádky poblíž Petrovic, pro vepřové maso na farmu do Břišejova. Farma Čapí Letka v Mokřici u Krásné Hory nad Vltavou nabízí kvalitní brambory, slepičí a křepelčí vajíčka, maso, kozí a kravské mléko, stejně jako mléčné výrobky jak z kravského, tak i kozího a ovčího mléka.