Vrškamýk je po roce znovu přístupný

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

KAMÝK NAD VLTAVOU – Zřícenina hradu Vrškamýk se po roce opět otevřela veřejnosti, její znovuotevření bylo vyvrcholením projektu „Kamýk nad Vltavou – výlet do středověku“. Projektu za 16 milionů korun, který byl financován z Rozvojového operačního programu Střední Čechy předcházel roční archeologický průzkum, jehož výsledky jsou k vidění v kamýckém Informačním centru.

„První zmínky o hradu Vrškamýk se datují k roku 1236, kdy jej jako královský hrad založil král Václav I. v místech staršího knížecího dvorce. Dokončen byl pravděpodobně až za Přemysla Otakara II. Po vybudování Karlštejna však ztratil význam a byl opuštěn. Zpustlý hradní objekt pak využívali loupeživí rytíři, kteří přepadali vltavské lodě,“ píší historické prameny o hradu Vrškamýk.

V rámci projektu došlo k stabilizaci zříceniny bývalého královského hradu Kamýk nad Vltavou, byly vybudovány doplňkové stavby v areálu zříceniny hradu, interaktivní naučné panely, parkoviště, přístupová komunikace k hradu a naučná stezka v obci. Návštěvníci si zde mohou prohlédnout model původního hradu nebo se z nově postavené vyhlídkové věže pokochat pohledy na část povodí Vltavy.

Se zpřístupněním zříceniny hradu souvisí také vybudování návazné infrastruktury včetně propojení sedlčanských cyklotras na Příbramsko. Následkem toho by mělo dojít ke zvýšení turistického potenciálu a návštěvnosti obce Kamýk nad Vltavou. Uskutečněním projektu vznikl navíc nový atraktivní turistický cíl jak pro pro region Sedlčanska, tak i Příbramska.