Začíná sezona vos a vosích hnízd, hasiči vám od nich pomohou jenom výjimečně

REGION – Každoročně touto dobou začíná sezona vos a stavby vosích hnízd. Vosy mají hnízda a plástve vystavěná z papírovité hmoty, kterou si sami vyrábějí ze starého dřeva, které okusují. Hnízda jsou ukryta v zemi, původně v opuštěných norách myší nebo hrabošů, pod střechami domů, kůlen, mezi okenicemi, v dutinách stromů a stěn domů apod.

Stejně tak jako vos a vosích hnízd přibývá žádostí o pomoc od lidí, kterým se usídlily vosy nebo sršni na zahradě či přímo v domě nebo chatě. Jejich likvidace není jednoduchá, rozhodujícím faktorem jak vyhubit vosy je jejich počet a nebezpečnost. Ne každému se to může povést a tak se lidé pokouší obrátit, místo na specializované firmy, zabývající se likvidací, na profesionální hasiče.

Krajské operační středisko hasičů však vyšle příslušnou jednotku na místo jen v případě, kdy se jedná o obecné ohrožení. V ostatních případech lidem, kterým se doma nebo na zahradě uhnízdily vosy, hasiči nepomohou. V případech, kdy se jedná o obecné ohrožení, hasiči na pokyn operačního střediska vyjíždí, včely, vosy či sršně vysavačem odsají a roje zlikvidují.

V některých případech roj, či vosí hnízdo, nejprve zklidní zkrápěním vodní mlhou nebo kouřem. I tak se však hasiči musí chránit proti bodnutím obtížným hmyzem včelařskou kuklou a rukavicemi, případně celou včelařskou kombinézou. Nejobtížnější je pro hasiče likvidace sršních hnízd, která mohou v některých případech dosahovat průměru i jednoho metru.

Ilustrační foto: pixabay.com