Na 13. září každoročně připadá Mezinárodní den oblíbené pochoutky – čokolády

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

Ať už se necháváte zlákat hořkou, mléčnou, oříškovou či jinou sladkostí, čokoláda má neodolatelnou moc. Vždyť také každoročně od roku 2009 připadá na 13. září Mezinárodní den čokolády. Mezinárodní den čokolády je ideální příležitostí pro zapojení všech smyslů. Můžete si vychutnat bohatou chuť čokolády, objevovat různé druhy a příchutě a dokonce si sami připravit nějaké lahodné dobroty.

Čokoláda je obvyklá součást nejrůznějších druhů sladkostí a patří bezesporu k nejpopulárnějším na světě. Vvyrábí z kvašených, pražených a mletých zrnek tropického kakaového stromu Theobroma cacao. Výsledný produkt je známý jako „čokoláda“. Do prodeje přichází čokoláda ponejvíce ve formě tabulek nebo jiných geometrických tvarů, často bývá též tvarována do malých figurek.

První čokoládu vyráběli původní obyvatelé střední Ameriky dávno před příchodem Evropanů. Mayové a Aztékové vyráběli kakaové placky nebo připravovali kakaové nápoje. Dochucována vanilkou a kořením, podávaná čokoláda byla našlehána do lahodné pěny, která se rozpouštěla v ústech. Každý den tak bylo připraveno alespoň 50 šálků čokolády pro krále a dalších 2000 pro šlechtice jeho dvora.

Výraz čokoláda se objevil v Evropě poprvé v druhé polovině 16. století. Do Evropy čokoládu přivezli Španělé a ta se rychle (již v 16. století) stala velmi oblíbeným nápojem. Španělé také dovezli kakaovníky do oblasti Zadní Indie a Španělské východní Indie (především na Filipíny). Postupně se začala vyrábět i tuhá čokoláda. Nejprve hořká a po vynálezu kondenzovaného mléka i čokoláda mléčná.

Zdroj: Wikipedia
Ilustrační foto: pixabay