Za svoz komunálního odpadu v Benešově platí obyvatelé ročně 1080 Kč – rozhovor

BENEŠOV – Technické služby (TS) v Benešově sváží odpad kromě Benešova z dalších 26 obcí v okolí. „V Přibyšicích máme svoji třídící linku, kde pracuje asi 20 zaměstnanců. Čistě o město Benešov se stará 32 lidí, včetně těch, co tady sváží odpad. Zájem o práci v komunálních službách ale není, jako by byla ostuda pracovat pro město a udržovat ho. Vedení města nás podporuje, ale ze strany veřejnosti jde o přehlížená zaměstnání a mladí k nám nechtějí jít pracovat,“ říká ředitel TS Bohumil Rataj.

Jak vnímáte poplatky za svoz odpadu – je jejich výše adekvátní?
V ČR se za svoz odpadu vybírá relativně drobná částka, odpady totiž historicky byly a částečně i stále jsou opomíjenou složkou každodenního života. V minulosti se na ně nebral zřetel. V souvislosti se zvýšením nákladů na svoz komunálního odpadu (energie, PHM, poplatek za uložení, doprava do spalovny) dojde v Benešově ke zvýšení poplatku o 10 Kč měsíčně na roční částku 1.080 Kč.

Město Benešov přitom ročně vynaloží na provoz obecního systému odpadového hospodářství přibližně 25 mil. Kč, přičemž část nákladů (přibližně 13 mil. Kč) pokryjí právě místní poplatky, zbylé náklady však platí město. Svoz odpadu je tedy nyní dotovanou službou, do budoucna je ale možné, že poplatek zohlední i separovaný odpad, za který město každoročně platí 7-8 miliónů korun.

Jak Benešáci přistupují ke třídění odpadu?
Z hlediska třídění jsou Benešáci v lepší polovině, ale rezervy tam každopádně jsou – to víme z rozborů odpadu, které si děláme 4x ročně. Zkoumáme odpadkové koše, smetky z ulic, komunální odpad i ten separovaný. Výsledky rozborů jasně ukazují na to, že řada lidí jednoduše netřídí vůbec a do komunálního odpadu přidává i věci, co tam nepatří. Pokud by však čtyřčlenná rodina důsledně třídila, bude jí stačit 80l popelnice a vývoz jednou za 14 dní – ve výsledku by tedy mohla i ušetřit.

Chystají TS v příštím roce na poli třídění něco nového?
V příštím roce zavedeme novinku – otestujeme zájem o tzv. door-to-door systém. Půjde o zkušební provoz, kdy určitému vzorku obyvatel předáme zdarma pytle na papír a plast, ti ho naplní a v den svozu si přímo od domu svezeme pytel na třídičku. Pokud se tento systém osvědčí a lidé nebudou do pytlů přidávat to, co tam nepatří, můžeme do domácností dodat nádoby na tříděný odpad. Tímto bychom rádi docílili snížení množství komunálního a zvýšení množství separovaného odpadu.

Zdroj: Tereza Lípová, Město Benešov
Ilustrační foto: wikimedia