V následujících dvou dnech nás dost potrápí rychlé změny počasí, hrozí ledovka

Počasí přinese v nejbližších desítkách hodin pořádné veletoče. Nejprve se v noci na středu pořádně ochladí, v přílivu studeného vzduchu spadnou teploty na většině území pod -5 °C, lokálně bude tradičně výrazně chladněji. V průběhu středy nás ale začne od západu přecházet pro změnu teplá fronta. A právě příchod teplé fronty do studeného vzduchu často znamená nebezpečí… Kvůli mrznoucímu dešti je tu velká možnost tvorby nebezpečné ledovky.

Oteplování se za teplou frontou až překvapivě silně projeví v noci na čtvrtek, kdy by teploty mohly vystoupit v Čechách až na +8 °C. Na sever Čech ale takové teplo nedojde, zde teploty zůstanou jen slabě nad nulou. v průběhu čtvrtka pak přejde od severu pro změnu studená fronta, která teplý vzduch postupně z Česka zase vymete pryč. V poledne by se v severní polovině Čech už mělo vyskytovat sněžení a teploty pod bodem mrazu, zatímco na jihu území stále může být až +8 °C.

Odpoledne a večer se i na jihu výrazně ochladí a srážky přejdou ve sněžení. Na většině území tak během čtvrtka napadne i trocha sněhu. „Celkově nás čeká docela dramatických několik desítek hodin – nejprve mrazivé ráno, pak srážky, na severu sněžení, jinde zpočátku mrznoucí, s tvorbou ledovky, pak výrazné oteplení a krátce nato opět ochlazení s výskytem výraznějšího sněžení. Na severních horách přibude dost sněhu, v Čechách hrozí ledovka dost nebezpečná,“ píše Meteocentrum.

Zdroj: Meteocentrum.cz
Ilustrační foto: pixabay