Městská sportovní zařízení Benešov brzy spustí vlastní fotovoltaickou elektrárnu

BENEŠOV – Na střechy benešovského zimního stadionu a krytého plaveckého bazénu byly naistalovány solární panely fotovoltaické elektrárny (FVE). Poté, co se ke konci roku 2023 podařilo stavbu úspěšně zkolaudovat, čekají Městská sportovní zařízení Benešov (MSZ) na získání licence od Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Po získání tohoto povolení bude nejpozději začátkem března letošního roku spuštěn ostrý provoz.

FVE díky celkovému výkonu 838,2 kWp vyrobí dostatek energie nejen pro provoz zimního benešovského zimního stadionu a bazénu, ale také pro sousedící Atletický stadion Benešov. Celková cena investice činí 18,3 milionů korun s očekávanou dotací ve výši 50 % z Operačního programu životního prostředí. Město Benešov záměr získávat energii z obnovitelného zdroje podpořilo.

Poskytlo MSZ návratnou finanční výpomoc ve výši 8 mil. Kč, která je splatná do 3 měsíců od obdržení dotace ze zmíněného operačního programu. Dle energetického posouzení by mohla roční produkce elektrické energie z FVE dosáhnout přes 700 MWh, z toho cca 400 MWh by společnost měla využít k vlastní spotřebě a cca 300 MWh dodat do distribuční soustavy.

Solární panely jsou umístěny na nosné konstrukci, přičemž do střešní krytiny nebylo vůbec zasahováno. MSZ předpokládá, že FVE pomůže např. s náročným provozem zimního stadionu v letních měsících: „Ledová plocha je v provozu od začátku července, kdy na stadionu pořádáme spoustu kempů. Právě přes letní měsíce je energeticky nejnáročnější tuto plochu udržet a FVE nám bude ohromným pomocníkem,“ dodává Tomáš Holub.

Zdroj: Tereza Lípová, Město Benešov
Ilustrační foto: pixabay