Babí léto vydrží do pondělí, pak se přihlásí o slovo podzim s opětným ochlazením

Ukázkové babí léto se zcela slunečnými dny a denními teplotami lehce překračujícími 20 °C nás bude doprovázet do pondělí včetně. V těchto dnech už zaznamenáváme typické projevy podzimu, tedy místní ranní mlhy, chladnější rána a i večer, což je způsobeno již výrazně se zkracující dobou slunečního svitu. Na západě už bude možné zaznamenat první vysokou oblačnost, která bude předznamenávat změnu.

Výrazně jiné bude počasí v úterý. Přejde nás studená fronta, na které lehce zaprší, ale jen krátce a ne moc vydatně. S tím se dá čekat také už velká oblačnost a denní teploty spíše udrží pod 20 °C. Ve středu bychom se měli obejít beze srážek, ale již zůstane trochu větší oblačnost. Denní teploty se ještě mohou dostat lehce nad 20 °C, podle toho, kolik slunečních paprsků dokáže proniknout před oblačnost.

Čtvrtek a pátek se jeví, že přinesou vydatnější déšť, ale jeho přesný čas výskytu není v těchto dnech ještě upřesněn. Teploty by se měly již držet mezi 15 a 20 stupni. Víkend by už měl být beze srážek, ale také ve výrazně chladnější vzduchové hmotě. Ani sluneční svit už nedokáže teploty dostat výše než na 15 °C, na úplném konci září, tedy v pondělí 30., zůstanou patrně ještě níže, třeba jen do 13 °C.

Zdroj: Meteocentrum.cz
Ilustrační foto: pixabay