REGION – Svatomartinský den měl a lze doufat, že stále ještě má v Čechách bohatou tradici. Tradici, která zapadá do ročního rytmu života venkovského, ale i městského lidu. Tohoto dne se každoročně na mnoha místech hodně oslavuje, hoduje a lidé se scházejí s přáteli a rodinou, aby pak společně zasedli ke stolu a vychutnali si martinskou husu a dobré víno. Právě pečená husa na svatého Martina, který letos připadá na úterý, nesmí chybět na svátečním stole. Kdo by chtěl ale českou husu koupit na poslední chvíli, má smůlu. To se týká hlavně těch, kteří touží po vykrmené huse přímo z husí farmy. Ty všechny mají hospodyňky už doma, stejně tak dlouhá řada špičkových restaurací se jimi před svátkem svatého Martina dopředu předzásobila.
Receptů na pečení husy koluje po internetu dlouhá řada. Ale jak to udělat, aby husa na svátečním stole byla opravdu voňavá, křehce upečená, měla krásně zlatavou barvu a přitom se opravdu rozplývala v ústech? To prozrazuje na YouTube Libor Tláskal, šéfkuchař hotelu Panorama v Rychnově nad Kněžnou.