Období letošního masopustu se zkracuje, do konce oslav zbývá několik málo dnů

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

Letošní masopust už odpočítává své poslední dny. Ty však ale patří k těm, které se nejvíce slaví. Každoročně zahajuje posledních šest dní obžerství a nezřízeného masopustního veselí Tučný čtvrtek. Podává se vepřová pečeně s knedlíkem a zelím, dbá se, aby byla co nejvíce mastná. Typické jsou také zabijačkové hody – jitrnice, jelita, ovar, tlačenka, mastný prejt… To vše spláchnuto dobrým pivem a zakončeno něčím sladkým – koblihami smaženými ve vysoké vrstvě oleje a plněnými marmeládou.

V sobotu následují masopustní průvody, taneční maškarní zábavy a šibřinky. Přesto pravým vrcholem masopustních oslav, hodování a všeobecného veselí bývá každoročně masopustní úterý, kdy se na cestu vesnicí nebo městem vydává tradiční průvod maškar. Původně byly reje masek vyhrazeny jen pro svobodnou mužskou mládež a mladé ženaté muže, posléze už to neplatilo. Některé z masopustních masek mají prastarý původ dokonce až v době pohanské, jiné jsou novodobými improvizacemi.

Snad v žádném dřívějším průvodu nesměl chybět medvěd, tradičně vedený na řetězu medvědářem. Masce medvěda se přisuzovala vlastnost plodnosti, proto při každé zastávce si s medvědem hospodyně a děvčata musela zatancovat. Jinou tradiční maskou bývala kobyla, skrývající dvě osoby, dále Žid s pytlem na zádech, bába s nůší, kominík se žebříkem, cikánka a nevěsta. Nejen za ně, ale třeba také za další ženské postavy (tanečnice, baletky, vykladačky karet apod.) se obvykle přestrojovali chlapci.

Ilustrační foto: pixabay.com