REDAKCE – Tradiční svátek Svatého Martina, který každoročně připadá na 11. listopadu, je už za dveřmi. Známá pranostika, podle níž svatý Martin přijíždí na bílém koni, se letos může klidně někde naplnit. Podle meteorologů se v pondělí mohou v polohách nad 600 metrů objevit sněhové přeháňky. Mezi další pranostiky, které též předpovídají příchod zimy, patří například: Na svatého Martina, bývá dobrá peřina nebo Na svatého Martina, kouřívá se z komína.
Svátek svatého Martina býval, a na mnoha místech včetně pořádání martinských posvícení doposud je, jedním z nejoblíbenějších svátků roku. Hospodyně pečou martinské rohlíky i posvícenskou martinskou husu. Proč zrovna svátek Martina a husy? Zvyk má pravděpodobně svoje kořeny v dávné legendě. Podle ní se jedná o jakýsi druh pomsty. Tradice tvrdí, že když svatý Martin kázal, rušily ho prý přitom svým kejháním právě husy, a proto skončily na pekáči.
Stejně jako husa, patří také ke svátku Martina víno, samozřejmě mladé Svatomartinské. Tradičně se první Svatomartinská vína jednotně otevírají 11. listopadu na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Svatomartinské víno se vždy pozná podle etikety, vždy na ní musí být zobrazen Martin na koni. Svatomartinecké víno se vyrábí se z raných odrůd jako Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Modrý portugal a Svatovavřinecké, proto může být bílé, růžové i červené. Chuťově je lehké a svěží, s nižším obsahem alkoholu, s vyváženým poměrem cukrů a kyselin. Nehodí se pro dlouhé skladování ve sklepě, vypít by se mělo nejpozději do jara.