Stále rostou, objevily se také václavky

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

REGION – Také v těchto prvních podzimních dnem mohou houbaři s košíky vyrazit do lesů. Většinou už je nečeká tolik pravých hříbků, ale stále se nechá najít dost jiných kvalitních a chutných hub včetně klouzků a čirůvek. Stejně tak lze místy ještě najít křemenáče, bedly a suchohřiby. Lesy jsou všude plné i dalších hub, které mnozí nesbírají, ale za prohlídku určitě stojí. S blížím se svátkem svatého Václava se v lesích objevily i první trsy václavek, což je neklamným znamením příchodu podzimu. Václavky v lese asi pozná každý i méně zkušený houbař. Vytvářejí početné shluky na kyjovitých třeních, klobouky mají široké až 12 centimetrů, zbarvené fialově až červenohnědě a na povrchu mají typické černohnědé šupiny.

Rostou naspodu živých i odumřelých stromů a na pařezech.  Jedná se o typických druh hub určených k nakládání do octa či k přípravě nepravé dršťkové polévky. Do míchanice se pro svoji aromatičnost moc nehodí, zato guláš s přídavkem slaniny je z nich vynikající. Václavky jsou za syrova mírně jedovaté, proto je nutné, aby prošly minimálně dvacetiminutovým tepelným zpracováním. Podle mykologů se houbaři nemusí bát konce sezony ani s příchodem prvních možných mrazíků. Například Jidášovo ucho vhodné především do čínských jídel a rizot se nechá najít na pařízcích či větvích bezu černého ještě i v období Vánoc.